Fairtrade wat een keuze!

maandag 04 juli 2016 13:25
Door Dieneke Bulens

Een werkgroep vrijwilligers in Leeuwarden is druk doende naar Fairtrade allerlei te speuren. Daarmee bedoel ik; kijken, zoeken naar  fairtrade producten in de supermarkt, de wijn die wordt geschonken in ‘t café, ligt er een fairtrade koekje naast het kopje koffie? Want dan kan deze kroeg, deze supermarkt, deze organisatie, dit wijkcentrum, deze kerk van ons, de werkgroep Fairtrade Leeuwarden, een Fairtrade certificaat krijgen.

Ik ben nog niet zo heel lang bij de werkgroep, maar ik heb al wel ‘fairtrade-oogjes’ gekregen. En wat zie ik, er is echt heel veel te koop in de supermarkten: thee, koffie, rijst, suiker, wijn, bananen, mango in blik, kruiden, kokosmelk, chocola. Aan de Tony Chocolonely ben ik verslaafd geraakt. En daar kan je echt mee voor de dag komen. Nu was ik laatst bij mijn schoonzus op visite, dus ik nam een mooie plak chocolade mee; puur met karamel en zeezout. Nu bleek dat zij nog nooit van de Tony’s gehoord had. Hoe is dat mogelijk? Had ze deze mooie gekleurde plakken nog nooit zien liggen in de winkel?  Ik, met mijn fairtrade oogjes, kon dat niet geloven. Wat wil dit zeggen; er is werk aan de winkel. We moeten nog meer vertellen over oneerlijke handel, dat wil zeggen dat het met die arbeiders op de cacaoplantage niet zo goed gaat. Hard werken voor een hongerloon! Fairtrade producten hebben een keurmerk, dat betekent dat  er een prijs betaald wordt die de duurzame productie dekt, ze kunnen leven van hun werk en  met daar boven op een ontwikkelingspremie. De boeren weten zelf het beste wat nodig is om vooruit te komen. Het lijkt mij eerlijk en daarbij nog heerlijk!

Toch, je hoort ook wel eens een aarzeling, is het wel allemaal zo mooi als het voorgesteld wordt?  Als werkgroep staan we er zo in: Fairtrade zal misschien niet perfect zijn, maar het gaat om een ontwikkeling, een druppel, kleine stapjes met toekomst, daar vertrouwen we op!

In een folder lees ik dat er in Nederland wel 1800 producten te koop zijn. Dat moeten we door vertellen. Het verhaal door geven aan mensen, die het nog niet kennen en die er nog niet van gehoord hebben  en ook nog niet weten dat er zoveel goede, heerlijke en eerlijke producten te koop zijn. En het hoeft echt niet veel duurder te zijn, zeker niet duurder dan de merkproducten. Over merkproducten gesproken, al een aantal is om en gaat fairtrade.

Er is werk aan de winkel, we gaan op bezoek met Fairtrade chocola!

Heb je zin om met de werkgroep mee te doen, meld je aan bij fairtradeleeuwarden@gmail.com. We kunnen nog best wat mensen gebruiken, want we zijn wel goed op weg, maar Leeuwarden is nog geen fairtrade gemeente.